PDA

View Full Version : Paran Sih Gunan Sastra Ikau?



Na2nk
06-22-2010, 06:47 AM
Paran gunan sastra ikau?

By Nanang YZ


Sakdurung riko (utowo sopo bain) hang arp mlbu nyang dunia sastra, msti kwdn ambi sidhman pitakonan hang ono ring saknjron dhodho, paran sih saktmn gunan sastra ikau? Pitakonan iku mauko mcungul nong utk krono dijalari ambi carapikir hang krp ngawasakn ilmu paran bain iku, buru biso dianggp migunani nang kahuripan kadung manfaat ambi fungsin nduwni sifat hang konkret ( nyoto lan biso langsung didlng moto ).
Sakbalik sastra nong kn nduwni sifat hang abstrak.Kadung ilmu olahraga, kabh uwong mstin wruh nong manfaat ugo gunan, yaiku kanggo ngprih sgr lan ugo shat awak. Taping kadung sastra, mbuh iku pross moco utowo pross pnulisan sastra, akh-akh uwong krp nganggp kadung pross-pross kono muko mung mbuwyang-mbuwyang waktu ugo dianggp mung angn-angn hang sing ono gunan utowo sakwats khayalan bain.

Alihtah, kadung kabh uwong podho-podho glm sabar sithik nyrmati lan ngawasakn, kadung olahraga nduwni fungsi ugo manfaat kanggo kesehatan fisik lan sgr awak, mongko sastra (utowo seni) iku kanggo kesehatan jiwa. Iki buru pemahaman hang sifat umum bain, krono saktmn, sastra iku biso lbih wro lan akh manfaat lan fungsin hang nglbihi pnjabaran kono muko.

Wruh tah riko,kadung nong Inggris, puisi-puisi karya ciptan sastrawan hang ksuwur ugo legendaris William Shakespeare, wajib diwoco ambi lar-lar skolah sakat tko SD nggadug Mahasiswa? Nong negoro-negoro liyo hang wis maju ugo nduwni pradaban gdhi, koyo dn Perancis, poro sastrawan agung dikongkon manggon ring pantheon (panggonan koyo kuil nymbah kabh dewo). Nong Swedia, karya-karya sastra dikutip nong saknjron macm panggonan umum (ruang publik), ugo nong dino-dino pri nasional Swedia. Nah, nong Malaysia, tonggo ngaran awak dwk iku, ngajangi jmbar poro sastrawan amrih trus mujudakn karya-karyane, klawan dicukupi kabh fasilitas hang nunjang urip lan diganjar dadi Sastrawan Negara. Nong Indonsia ? Nong Banyuwangi ? Ono taping magih sithik usaha pemerintah kanggo majokakn urip poro sastrawan ( Seniman ).

Artin, isun arp ngomong kadung karya sastra mulo nduwni pengaruh nong urip mnungso. Akh crito, ugo akh tokoh hang disari tko macm-macm karya sastra, hang aju nduwni pngaruh nong perkembangan sosial. Ojo salah, sastra iku biso nggarahi obah revolusi, ugo nggaw dunyo uwah. Nong Indonesia dwk, sing sithik karya sastra hang wis ditulis ambi poro sastrawan, hang nggarahi mbrjag tangin smangat perjuangan hang nuju nyang sijin kkarpan lan tujuan bongso iki yaiku kemerdekaan. Kepahlawanan Hang Tuah, umpaman, iku kan ugo biso dadi koco semangat urip lan perjuangan bongso iki nong zaman sakmono? Sakliyan iku, akh lar-lar wadon jaman saiki hang mstin wruh nyang bonka hang aran Barbie, kan? Boneka hang koyo wong ayu iku, sru ksuwur lan populr nong sawangan prawan-prawan saiki. Masiyo tah wis akh tko lar-lar prawan-prawan kono muko hang sing ngarti dang-ding nong crito fiksin si Barbie ikau:talkingnonsense:. Nong Indonesia, ono salah sijin tokoh novel hang sru ksuwur,yaiku Siti Nurbaya. Paran maning crito sastra iki aju trus mari dipilmakn pisan. Tokoh Siti Nurbaya kono muko soyo dadi tambah ksuwur lan dadi lgnda. Sampk-sampk akh hang nduw anggpan kadung tokoh Siti Nurbaya muko jar ono kuburan nong Sumatra Barat kono.

Sakjan magih akh tulodho hang liyan, hang biso nguwyni gambaran nong awak dwk kadung hang aran sastra iku sing knng displkakn. Masiyo, kadang nong kenyataan saiki, sastra magih dianggp ilmu hang sing penting. Hang penting iku, mung ekonomi lan politik. Kebudayaan, hang sastra ono ring saknjron, status magih dadi ilmu hiburan bain :itsnotfair:. Tanpo anan ksadaran, kadung nilai-nilai urip awak dwk iki, karakter bongso iki, kemandirian generasi truno-trunin bongso iki, dibangun kelawan mahami salah siji pilar penting: Sastra (kebudayaan).





Nai ono luput kata njaluk tulung bcikno ^:)^







.

Marshall
06-22-2010, 12:40 PM
sastrawan angkat cangkem :D

teruseno man :indonesia:

maju terus nganggo mundur pokoke :laros_keren:

supenok
06-23-2010, 02:50 AM
dung wong kang akeh masalah,...opo biso sastra di gyawe nyehataken jiwa myane pikirane tenang, sementara heng kabyeh wong biso memaknai sastra............kiro2 kelendi iku byang...?

Na2nk
06-23-2010, 03:43 AM
dung wong kang akeh masalah,...opo biso sastra di gyawe nyehataken jiwa myane pikirane tenang, sementara heng kabyeh wong biso memaknai sastra............kiro2 kelendi iku byang...?




Alihtah, kadung kabh uwong podho-podho glm sabar sithik nyrmati lan ngawasakn, kadung olahraga nduwni fungsi ugo manfaat kanggo kesehatan fisik lan sgr awak, mongko sastra (utowo seni) iku kanggo kesehatan jiwa. Iki buru pemahaman hang sifat umum bain, krono saktmn, sastra iku biso lbih wro lan akh manfaat lan fungsin hang nglbihi pnjabaran kono muko.
.

Sakdurung ngdhuk jru paran byain fungsi lan maknan Sastra mangkan nong kn isun ngusahakakn nguwyni penjabaran-penjabaran hang sifat magih umum lan sederhana kang.... amrih uwong hang magih awam nong Sastra biso mulai nduwni roso ketertarikan sulung nong aran sastra kono muko.... insyaallah penjabaran lebih lngkap arp sun tulis maning....... ^:)^

supenok
06-23-2010, 03:49 AM
Sakdurung ngdhuk jru paran byain fungsi lan maknan Sastra mangkan nong kn isun ngusahakakn nguwyni penjabaran-penjabaran hang sifat magih umum lan sederhana kang.... amrih uwong hang magih awam nong Sastra biso mulai nduwni roso ketertarikan sulung nong aran sastra kono muko.... insyaallah penjabaran lebih lngkap arp sun tulis maning....... ^:)^



seeep...................ngenteni ambi nggelar kelosok....